06/08/2024 0 Kommentarer
Per Pallesen i Sognegården - helt uden primadonnanykker
Per Pallesen i Sognegården - helt uden primadonnanykker
Per Pallesen i Sognegården - helt uden primadonnanykker
# Siden sidst
Udgivet af Merete Aarup-Kristensen lørdag d. 8. oktober 2011 kl. 00:32.
Per Pallesen i Sognegården - helt uden primadonnanykker
Alle var spændte – arrangører som publikum, da Gudum, Gudumholm og Lillevorde sogne var gået sammen med Storvorde og Sejlflod sogne om at åbne den nye sognegård med et brag af et foredrag med den verdenskendte himmerlænding, skuespilleren Per Pallesen.
Allerede en time og ti minutter inden foredraget skulle starte, begyndte de første at ankomme – de ville være sikre på at få en plads, ”for der kommer mange”, som de sagde. Alle borde var da også stillet an, og den store foldedør imellem sognesalen og konfirmandstuen var foldet til side, så der kunne dækkes op til 120 gæster.
Ikke alle pladser blev besat, men det var tæt på. Arrangørerne var tilfredse, for formålet med aftenen var nemlig, at så mange som muligt fra hele området skulle gøres bekendt med Sognesalen.
De mange forventninger blev indfriet – trods sin berømmelse og store popularitet var det en meget ligefrem, venlig, smilende og jovial mand, der ankom lidt før, foredraget skulle starte – der var ingen primadonnanykker!
At Himmerland betyder meget for Per Pallesen, lagde han ikke skjul på. Han fortalte varmt om sin opvækst i Aars og sine forældre, prokurist Ejner og sygeplejerske Ellen. Især sin mor, den elskelige, fine dame med lange røde negle og rød læbestift havde han et meget nært og kærligt forhold til. Så meget desto hårdere ramte det ham, da hun i 1979 døde efter en tragisk busulykke under en ferietur i Tyskland.
Lige fra han var helt lille, har Per Pallesen vidst, at han ville være skuespiller. Han deltog derfor i mange skolekomedier, og som FDF’er spillede han også komedie.
Som FDF’er havde han en sjov oplevelse: han var sendt til den lokale købmand. Da indkøbet var slut, spurgte købmanden ham, om han havde lyst til at hilse på kongen. Overrasket blev han ført ud i bagbutikken, hvor selveste kong Frederik den 9. sad og drak en håndbajer. Kongen spurgte den mundlamme knægt, om han havde lyst til en sodavand. Da Per Pallesen bagefter fortalte kammeraterne om sin oplevelse, var der selvfølgelig ingen, der ville tro på ham – lige indtil dagen efter, hvor FDF’erne skulle i Strandby Kirke til gudstjeneste, og kongen blinkede til Per Pallesen, da han gik forbi ham. Da kunne det nok være, at kammeraterne gjorde store øjne!
Mange år efter blev Per Pallesen dekoreret med Dannebrogsordnen og skulle derfor i audiens hos dronning Margrethe for at sige tak. Her fortalte han majestæten om sin barndomsoplevelse, hvortil dronningen svarede. ”Ja, min far kunne godt lide bajersk øl!”
Skønt Per Pallesen ikke udviste stor interesse for skolen, ville hans far, at han skulle have en borgerlig uddannelse som sparekasseassistent. Men umiddelbart før den afsluttende eksamen modtog han brev om, at han var blevet optaget på Aalborg Teaters elevskole. – Heldigvis for dansk revy- og teaterliv fulgte han sit hjerte.
I knap to og en halv time kun afbrudt af kaffebordet fortalte Per Pallesen uden manuskript, men med mange fagter og grimasser om de mange store triumfer, men også op- og nedture, han har haft i såvel privatlivet som i karrieren.
Sognepræst Niels Lassen bød velkommen, og sognepræst Jan Brogaard sluttede af ved at trække en parallel fra denne foredragsholder til den næste, der kommer den 8. november, Bodil Cath. Som hofreporter har hun også en tæt relation til kongehuset – omend på en mere professionel måde.
Kommentarer